MenuSluiten
In 2022 is het werkveld in de gelegenheid gesteld om inspraak te leveren op de ontwerp wijzigingsversie van het CS-VROO. Een door het CCvD-OO ingestelde werkgroep heeft de ruim 400 inspraakreacties besproken en voorzien van een advies aan het College. In dit nieuwsbericht informeren wij u over de vervolgaanpak en -planning.
Behandeling inspraakreacties
In december 2022 en januari 2023 is dit behandeld in het CCvD-OO. Vervolgens is door het CCvD-OO en het bestuur een Plan van Aanpak vastgesteld voor het vervolg.
De behandeling van de inspraakreacties in de werkgroep heeft meer tijd gekost dan verwacht. Dat heeft met name te maken met een aantal fundamentele keuzes die aan de orde is gesteld door insprekers, zoals het gebruik van de begrippen “verwachtingsgebied” en “verdacht gebied” en de indeling van Onderzoek conflictperiode en Onderzoek na-Conflictperiode. Ook waren er de nodige technisch-inhoudelijke inspraakreacties waarvoor de werkgroep extra inzet heeft gepleegd om tot een advies aan het College te komen.
Nu het CCvD-OO de adviezen van de werkgroep heeft besproken en daarover besluitvorming heeft gepleegd, kan dit worden verwerkt in de wijzigingsversie van het CS-VROO. Het CCvD-OO en het bestuur zijn akkoord gegaan met een Plan van Aanpak voor die afrondende fase. De planning is als volgt.
Gefaseerde aanpak: eerst Vooronderzoek en dan Risicoanalyse
Besloten is om een splitsing te maken tussen Vooronderzoek en Risicoanalyse. Dat doen we omwille van de voortgang, zodat het wijzigingsvoorstel Vooronderzoek zo snel mogelijk beschikbaar komt en omdat er ter zake Risicoanalyse nog een aantal inspraakreacties (niet fundamenteel) moet worden besproken in de werkgroep.
In dit voorjaar wordt de wijzigingsversie CS-VROO inzake Vooronderzoek afgerond. Na goedkeuring door het CCvD-OO kan publicatie hiervan naar verwachting in mei 2023 plaatsvinden. Er wordt nog gewerkt aan een overgang- en invoeringsregeling.
Daarna wordt verder gegaan met de wijziging van de eisen ter zake de Risicoanalyse. De werkgroep buigt zich nog over een aantal inspraakreacties. Na bespreking in het CCvD-OO wordt dit verwerkt in het CS-VROO en we verwachten dat dit deel aan het eind van de zomerperiode gereed zal zijn.
Bijlagen bij CS-VROO-02
Bovenstaande planning betreft de eisen in het CS-VROO-01 en CS-VROO-02. In het CS-VROO-02 wordt verwezen naar bijlagen. Daarin zitten nog wat ‘losse eindjes’, bijvoorbeeld een tweetal bijlagen die nog niet beschikbaar zijn (CS-VROO-02.B03.01 Bronnenmatrix vooronderzoek na-conflictperiode en CS-VROO-02.B04.01 Risicomatrix ontstekingsinrichtingen afwerpmunitie). Hiervoor en voor de aanpassing van enkele bijlagen wordt nog een plan uitgewerkt. Deze bijlagen zijn niet voorwaardelijk om de wijzigingsversie CS-VROO-01 en CS-VROO-02 in te voeren.
Voor de duidelijkheid, het CS-VROO blijft uit twee delen bestaan, namelijk de certificatie-eisen in CS-VROO-01 en de Nadere Bepalingen van het Vooronderzoek en Risicoanalyse in CS-VROO-02. Alle gewijzigde documenten, met inbegrip van de commentaartabellen uit de consultatie, worden gepubliceerd op www.vomes.nl.
Planning
De verwachting is dat in het najaar 2023 de wijzigingsronde CS-VROO-01 en CS-VROO-02 geheel zal zijn afgerond. Uiteraard onder voorbehoud van een spoedige voortgang. De bijlagen bij CS-VROO-02 zullen dan overigens nog niet allen aangepast en gereed zijn, maar het aanvullen en verbeteren van deze bijlagen is een doorlopend proces.
Aantal certificaathouders groeit
Zoals bekend is het CS-VROO inmiddels al een tijd van kracht. Inmiddels zijn er 14 bedrijven gecertificeerd en er lopen nog enkele certificatieprocedures van nieuwe organisaties. Als uw organisatie ook gecertificeerd wenst te raken, neem dan contact op met het secretariaat van onze Stichting VOMES of met de certificatie-instelling.