MenuSluiten
Er is op verzoek van het CCvD-OO in 2022 een evaluatie gestart van het CS-OOO op enkele specifieke punten. Daarnaast is een werkgroep ingesteld om het CCvD te adviseren over de eisen in het certificatie in relatie tot offshore werkzaamheden.
De evaluatie van het CS-OOO richt zich op de volgende punten:
Vier van de hoofdpunten is inmiddels in het interpretatiedocument VOMES-004 op de website www.vomes.nl te vinden. Deze interpretaties zijn inmiddels opgenomen in het wijzigingsvoorstel CS-OOO die aan het ministerie van SZW zijn voorgelegd. Alle voornoemde punten zijn daarin verwerkt, behalve die ter zake de offshore OOO (punt 11).
Hiernaast is een werkgroep aan de slag om de eisen ter zake offshore (m.n. op de Noordzee) te integreren in het CS-OOO. Dat blijkt minder eenvoudig dan gedacht. Gesprekken met de Kustwacht, Rijkswaterstaat, Defensie (de onderdelen Marine en EODD) waren noodzakelijk om te weten hoe het nu geregeld is op de Noordzee en dat te vertalen naar de eisen in het CS-OOO. De planning is dat we in dit voorjaar een praktijkproef starten om de specifieke eisen voor opsporing OO offshore te toetsen. Ten opzichte van de situatie op land zijn er wezenlijke verschillen waar rekening mee gehouden moet worden. De uitkomst wordt in een tweede versie van het wijzigingsvoorstel CS-OOO verwerkt.
De komende tijd zullen we het wijzigingsvoorstel bespreken met het ministerie van SZW. Vervolgens volgt nog de beoordeling door de Raad voor Accreditatie. We verwachten dat de eindversie van het wijzigingsvoorstel CS-OOO (met daarin verwerkt de bovengenoemde evaluatiepunten 1 t/m punt 11) in het najaar 2023 gereed is en dat in januari 2024 een wijzigingsversie van het CS-OOO in werking zal treden (na publicatie in de Staatscourant).